Zgodovinska in etnološka dejavnost se prepletata z ostalimi dogodki ali pa imata zaradi pomembnosti tematike svoj dogodek.

Društvo je v sodelovanju z župnijo izdalo zbornik Župnija Šentvid nad Ljubljano skozi čas in prostor. 662 strani obsegajoča knjiga ponuja bralcu uporabne zgodovinske in aktualne informacije s področja župnijskega življenja, športa, zdravstva, šolstva, ribištva, lovstva, gasilstva, obrti in industrije, spominov domačinov in še kaj. Zbornik je tako odličen pripomoček za pripravo društvenih prireditev, raziskovanje učencev in dijakov ter za ljubitelje zgodovine kot tudi etnologije.

Večkrat se organizirajo razstave ob posameznih obletnicah ali pa kot samostojna tematska predstavitev. Pogosto jih z uvodno razlago predstavijo avtorji ali pa se ob razstavljeni temi povabi strokovnjaka, ki za obiskovalce naredi predavanje. Nekaj do sedaj pripravljenih razstav:

-razstava mizarskega orodja

-razstava o šolstvu v Šentvidu ( v sodelovanju z Janijem Škrbincem)

-razstava starih razglednic

-razstava potic

-razstava kvačkanih nageljnov

-razstava o kozolcih

-razstave likovnih del različnih avtorjev

-razstava o slovenskih beguncih v Avstriji po drugi svetovni vojni

-razstava o Lojzetu Slaku (v sodelovanju z družino Slak)

-razstava o oblačilni dediščini Šentvida

-razstava razpel

Društvo vsako leto organizira tudi festival aleluje, stare kmečke jedi iz repinih olupkov, ki so jo ljudje uživali v velikonočnem času. Gospodinje razstavijo svojo alelujo, predstavijo svoj način priprave, obiskovalci pa imajo tudi možnost jed poskusiti.

Vsako leto se na dan rojstva Blaža Potočnika naredi dogodek, ki predstavi nekaj več o duhovniku, kateri je služboval v Šentvidu v času želje po zedinjeni Sloveniji. Društvo se imenuje po čitalnici, katero je ustanovil.

V društvu so obnovili pomembne nagrobne napise, ki opominjajo na ljudi, katerih pečat je močno prisoten še danes.