6. septembra 2023, ob 18.00, odprtje in ogled spominske razstave akademskega slikarja Janeza Bernika, domačina iz Guncelj in enega izmed velikanov slovenskega slikarstva.

Slikar in grafik Janez Bernik se je rodil 6. septembra 1933 v Guncljah pri Ljubljani kot tretji izmed štirih otrok. Umrl je 15. julija 2016 v Preboldu.

Leta 1955 je diplomiral na splošnem oddelku za slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti (ALU) v Ljubljani, kjer je kasneje služboval kot profesor. Študij je nadaljeval na specialki za slikarstvo in na specialki za grafiko. Leta 1959 se je kot štipendist francoske vlade študijsko izpopolnjeval v grafičnem ateljeju J. Friedländerja v Parizu.

Prvo samostojno razstavo je imel v Mali galeriji v Ljubljani leta 1960, sledilo je preko 80 samostojnih razstav doma in v tujini. Razstavljal je tudi v okviru Grupe 69, katere ustanovni član je bil. Njegova dela so razstavljena v številnih svetovnih galerijah: v Benetkah, Buenos Airesu, v več mestih ZDA, Parizu, Montrealu, Amsterdamu, na Dunaju, Rimu, Riu de Janeiru, São Paol, Tokiu, Varšavi, Beogradu, Zagrebu, Bremnu…

Galerija Gunclje ima v portalu vgraviran podpis Janeza Bernika, ponosni smo, da je galerija na tem mestu nastala prav temu velikemu slikarju v spomin.

Otvoritev razstave Janeza Bernika – prispevek v oddaji Kultura RTV SLO

Prispevek v oddaji Obzorja Duha 22.10.2023

Članek na rtvslo.si

Prispevek na Radiu Ognjišče