Voščilo

“V Gospodu je moja moč, Gospod je moja luč;
upaj Vanj in odrešil te bo.
Nič se ne bojte, Gospod je tu…”.

Dragi prijatelji,
pred nami so letošnji velikonočni prazniki, ki ljudi vsega sveta postavljajo pred posebno preizkušnjo. Kot morda nikoli doslej, nas morajo utrditi v zaupanju, da je v Vstalem Kristusu obilje moči, polnosti veselja in izvira novega življenja. Po lekciji, ki nam je bila poslana v spregled, se moramo po Njegovem zgledu učiti ljubezni. Si pokazati, koliko lepega se skriva v nas. Ne na tleh obupa, ampak ponižne drže in tihega premisleka, kako se lahko vrnemo k bistvenim stvarem. V svetem tridnevju si ne bomo mogli fizično podati rok, zato pa imamo mnogo različnih priložnosti za dejanja, v katerih bo iz nas posijala Njegova svetloba.

V teh blagoslovljenih dneh Vam želimo, da bi doživeli blažilni in zdravilni dotik Njegove moči in milosti ter se iz vsega srca veselili velikega praznika Gospodovega Vstajenja.

Društvo Blaž Potočnikova čitalnica

Robert Vurušič Aktualno

Slovenski razkol – g. Jože Možina

V dobi interneta se redko zgodi, da bi v treh mesecih morali kar dvakrat izvesti ponatis knjige. V zadnjem tednu februarja so Mohorjeve založbe že tretjič dale v prodajo monografijo dr. Jožeta Možine z naslovom Slovenski razkol. Gre za razširjeno doktorsko disertacijo in je sad njegovega dvajsetletnega raziskovanja, zbiranja arhivskega gradiva in pričevanj.

Dr. Možina je knjigo predstavil tudi v Šentvidu v Ljubljani. Na srečanju, ki sta ga pripravila župnija Šentvid nad Ljubljano in Društvo Blaž Potočnikova čitalnica je spregovoril o tem, ali so glede na že dvakrat razprodano knjigo, ljudje »lačni« te tematike: »Prvi ponatis je šel v šestih dneh, drugi v dobrem tednu, tretji tudi. V ponedeljek sem dobil knjige in jih v prosti prodaji skoraj ne bo več. Tako, da bodo samo še za predstavitve. Da, ljudje so lačni tega in tudi čas je za resnico. Smo vendarle leta 2020, in to življenje v tej delni laži, ukvarjanje z lažjo, potvarjanje zgodovine, zanikanje zločinov, prikrivanje trupel, nedostojen odnos do prikritih grobišč, vsega tega je preveč, ker ljudje instinktivno čutijo, da to hromi ne samo posamezne družine ampak nacijo v celoti.«

Možina predstavitve knjige po Sloveniji razume kot neke vrste romanje. Vesel je, da se preko monografije Slovenski razkol dogaja neke vrste proces, ki je za ta narod potreben. »Knjiga seveda govori o preteklosti, ampak govori in to se vidi tudi iz velikega obiska na prireditvah, tudi o sedanjosti, saj govori o preteklosti, ki ni izživeta, ki je zamolčana, ki je zatolčena, ki hromi naše družine in narod v celoti. Zato je ukvarjanje z zgodovino na takšen način, kot se dogaja sedaj, tudi preko te knjige, pravzaprav investicija v sedanjost in prihodnost.«

Veseli nas, da se je predstavitve udeležilo veliko ljudi, dr. Možina pa je ob sklepu prejel v dar repliko piramide, ki spominja na lansko 150-letnico Vižmarskega tabora.

Besedilo: Alen Salihović
Foto: Robert Vurušič

 

Robert Vurušič Aktualno, Dogodki

PO PREŠERNOVIH STOPINJAH NA ŠMARNO GORO

Na današnji kulturni praznik smo po Prešernovih stopinjah odšli na Šmarno goro. Najprej smo imeli sv.mašo, ki jo je za vse pokojne kulturnike daroval g.Franc Urbanija.

Po maši pa smo na krajšem kulturnem programu prisluhnili recitacijam Prešernove poezije in odlično zapetim pesmim v izvedbi Tria Muze.

G. Miha Ledinek pa nam je v kratkem a zelo zanimivem intervjuju predstavil nekaj zgodovinskih dejstev o Prešernovi povezavi s Šmarno goro.

Na koncu je zazvenela še naša slovenska himna.

Prav lepo se zahvaljujemo družini Ledinekovih za sodelovanje, gostoljubje in dobro voljo.

Vreme je bilo kot iz pravljice. Prekrasno smo se imeli!

Drugo leto pa … saj veste kje se ponovno dobimo 8.februarja, kajne? 😊(Foto:Simona Čarman)

Andreja Bečan Uncategorized

PO PREŠERNOVIH STOPINJAH NA ŠMARNO GORO

V soboto, 8. 2.,  vas vabimo po Prešernovih stopinjah na Šmarno goro.

Ob 11.00 bo sv. maša za vse kulturnike, po njej pa ob 12.00 kratek program z recitacijami in pesmijo na stopnicah pri kipu Jakoba Aljaža. Ponovno se nam bo na vrhu pridružil Trio Muze.

Vesel slovenski kulturni praznik!

 

Andreja Bečan Uncategorized

DAN BLAŽA POTOČNIKA

31. 1. je svojo 221 obletnico rojstva praznoval nekdanji šentviški župnik Blaž Potočnik. Za časa svojega življenja je užival tak ugled in spoštovanje, da mu niso zaupno sledili le njegovi farani pri gospodarskih (npr. mlekarskih, poljedelskih idr.) in življenjskih nasvetih, temveč je bil pogosto merodajen sodnik tudi za mnoge tedanje mlade pisatelje, katerim je presojal rokopise. Za vse to sta ga usposabljala zlasti obsežno in globoko znanje ter ljubezniv značaj. Govoril ali vsaj dobro razumel je razen slovanskih jezikov še nemško, grško, latinsko, sirsko, kaldejsko, hebrejsko, francosko in italijansko, bil je priznan poznavalec slovenskega jezika in odličen glasbenik, vešč v zdravstvu in zvezdoslovju. V Kaplaniji ga je v nedeljo pred njegovim praznikom imitiral Vinko Žnidaršič, ki mu prav tako kot Blažu Potočniku ne manjka hudomušnosti in smisla za humor.

Foto: Robert Vurušič

(Ob 60 letnici Blaž Potočnikove čitalnice v št. Vidu nad Ljubljano, Foto: Robert Vurušič)

 

Andreja Bečan Uncategorized

120 let od ustanovitve prve mizarske zadruge na Kranjskem.

Bogata tradicija šentviških in vižmarskih mizarjev bo tudi rdeča nit šentviških dnevov v prihodnjem letu. Četrtna skupnost Šentvid nam je v ta namen odstopila razstavni prostor v prostorih na Kosijevi ulici v Guncljah in namenila 5500 EUR za postavitev stalne zbirke domačih mizarjev. Mizarska orodja in druge pripomočke so zbirali Jože Arhar, Frane Erman in drugi člani našega društva. Lepo povabljeni, da spremljate dogajanje.

 

Andreja Bečan Uncategorized