KPZ Šutna iz Kamnika bo zapel v Šentvidu

V soboto, 27. 1. 2024, bo ob 19.00 v Ljudskem domu koncert MePZ Šutna iz Kamnika. Vabljeni!

Čas v katerem živimo, je vse prej kot naklonjen malim narodom, ohranjanju njihove identitete, jezika, kulture in pripadnosti. Svet, v katerem živimo, je namreč postal globalna vas in mi s tem državljani sveta. Kakor je seveda imenitno, da smo tehnološko napredovali, pa prinaša ta napredek tudi temne plati. Kar tako – mimogrede- se nam namreč v pogovor vpletajo tuje besede in kar tako mimogrede je KUL, FENSI in THE BEST, da se tako govori. Seveda je prav, da smo razgledani in ne zaplankani, a še bolj prav je, da smo pozorni na našo –slovensko besedo, jo negujemo in skrbimo, da ne bo šla v pozabo in jo kot tako predamo tudi našim otrokom in vnukom. Zdi se, da se zgodovina ponavlja in morda bi bilo prav, da se ponovno ozremo na dogajanje v prvi polovici šestdesetih let 19.stoletja. To je čas, ko se je krepilo slovensko narodno gibanje in krepile težnje k združenju v svoji državi. Neprecenljivo vlogo so imele pri tem čitalnice, ki so se začele ustanavljati v večjih mestih. V njih so se zbirali meščani in narodno zavedna inteligenca. S pesmijo, predstavami, plesom, koncerti in bralnimi večeri so budili in utrjevali narodno zavest. Tako je bilo tudi v Kamniku, kjer je bila čitalnica ustanovljena leta 1866 na pobudo Valentina Prevca in njegovega pripravnika Simona Jenka. Istega leta je bila čitalnica ustanovljena tudi v Šentvidu nad Ljubljano. Ena pomembnejših dejavnosti čitalnic je bila tudi narodnozavedna pesem. In izbor teh pesmi se zdi idealen tudi za naše srečanje. Vse pesmi so bile originalno spisane za moški zbor, mi pa smo za vas pripravili sodobnejše različice – za mešani zbor torej.
BPČ Aktualno

Spominska razstava Janeza Bernika

6. septembra 2023, ob 18.00, odprtje in ogled spominske razstave akademskega slikarja Janeza Bernika, domačina iz Guncelj in enega izmed velikanov slovenskega slikarstva.

Slikar in grafik Janez Bernik se je rodil 6. septembra 1933 v Guncljah pri Ljubljani kot tretji izmed štirih otrok. Umrl je 15. julija 2016 v Preboldu.

Leta 1955 je diplomiral na splošnem oddelku za slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti (ALU) v Ljubljani, kjer je kasneje služboval kot profesor. Študij je nadaljeval na specialki za slikarstvo in na specialki za grafiko. Leta 1959 se je kot štipendist francoske vlade študijsko izpopolnjeval v grafičnem ateljeju J. Friedländerja v Parizu.

Prvo samostojno razstavo je imel v Mali galeriji v Ljubljani leta 1960, sledilo je preko 80 samostojnih razstav doma in v tujini. Razstavljal je tudi v okviru Grupe 69, katere ustanovni član je bil. Njegova dela so razstavljena v številnih svetovnih galerijah: v Benetkah, Buenos Airesu, v več mestih ZDA, Parizu, Montrealu, Amsterdamu, na Dunaju, Rimu, Riu de Janeiru, São Paol, Tokiu, Varšavi, Beogradu, Zagrebu, Bremnu…

Galerija Gunclje ima v portalu vgraviran podpis Janeza Bernika, ponosni smo, da je galerija na tem mestu nastala prav temu velikemu slikarju v spomin.

BPČ Aktualno

Gugtke – dobrodelni koncert

V petek 18.8. ob 20 uri bo kvintet Gugutke v Ljudskem domu v Šentvidu igral ljudske skladbe, zbirali pa bodo tudi prostovoljne prispevke za žrtve poplav!
Vljudno in prelepo vabljeni!
Več o kvintetu:

Zasedba Gugutke je kvintet slovenskih glasbenikov, ki z mladostnim pristopom izvajajo folklorno glasbo, ki obsega geografsko območje od Rezije in vse do Turčije. Člani zasedbe ljudski glasbi dodajo svoj lasten vtis in pečat, vseeno pa ostajajo zvesti originalnemu viru in tradicionalnim tehnikam izvajanja raznovrstnih plesov in pesmi. Njihova glasba sega od počasnih ljubezenskih skladb do poskočnih plesov, ki nosijo vpliv sodobne balkanske etno glasbe. Zasedba se je predstavila že na odrih in festivalih kot so Crossroads Music Ostrava, Druga Godba, MENT, Slovenska Zemlja v pesmi in besedi, Cankarjev Dom, Gala Hala…
Gugutke so:
– Nejc Poljanec (harmonika, vokal)
– Tomaž Zevnik (klarinet, vokal)
– Benjamin Barbarič (12-strunska kitara, džumbus, violina)
– Gal Golob (kontrabas)
– Luka Poljanec (tolkala, vokal)

BPČ Aktualno

Razstava Viki & Stipe, 50 let skupnega delovanja

Viki & Stipe, 50 let skupnega delovanja skozi fotografije njunih alpinističnih podvigov, v obdobju od l.1972, ko sta se spoznala v času služenja vojaškega roka v planinskem vodu v Bovcu, do l. 2022.

Odprtje razstave bo 17.8.2023 ob 18. uri in bo na ogled vsak četrtek od 17. do 19. ure

Razstava bo na ogled do vključno 31.8.2023
BPČ Aktualno

Pozdrav domovini in Ivan Tavčar

Leto 2023 je posvečeno pisatelju Ivanu Tavčarju, ko se spominjamo 100-letnice njegove smrti. Zato smo se v Društvu Blaž Potočnikova čitalnica odločili, da letošnje Šentviške dneve posvetimo prav njemu, slovenskemu pisatelju, velikemu domoljubu, priznanemu odvetniku, poslancu v Deželnem zboru Kranjske, poslancu v avstrijskem parlamentu, pomembnemu članu Slovenske matice, Kmetijske družbe, Dramatičnega društva, soustanovitelju Mestne hranilnice ljubljanske in Ljubljanske kreditne banke ter dolgoletnemu ljubljanskemu podžupanu in nazadnje 10 let županu  Ljubljane.

Še veliko več smo bomo o njem izvedeli na akademiji POZDRAV DOMOVINI, v nedeljo, 25. 6. ob 20.45, na trati za cerkvijo. Sam Ivan Tavčar je predstavil pestro in zanimivo življenjsko zgodbo, od otroških dni, ki jih je preživel v Poljanah, preko mladostniških let, ko ga je pot preko od Ljubljane in Novega mesta vodila na Dunaj, do zrelih let, ko je bival v Kranju in se nato vrnil v Ljubljano, kjer si je ustvaril družino in odprl uspešno advokaturo ter se končno ustalil na dvorcu Visoko v Poljanski dolini. Tam sta nastali njegovi najpomembnejši deli Visoška kronika in najlepša slovenska povest Cvetje v jeseni.

Prireditev so popestrili zanimivi dramski in glasbeni vložki.

 

BPČ Aktualno