13.april 2023

Spominska razstava akademskega slikarja Marjana Zaletela Janča ( 1944 – 2020 ). Rojen v Guncljah in tudi živel je v Rajšpovi hiši s freskami iz leta 1777. Z likovno umetnostjo ga je že kot otroka navdušil sosed akademski slikar Janez Bernik. Po diplomi pri mentorju prof. Maksimu Sedeju je učil likovni pouk v Osnovni Šoli Franca Rozmana v Šentvidu. Udeleževal se je številnih likovnih kolonij in v pokoju je bil mentor na slikarskih krožkih. Njegova najljubša tehnika je bila olje na platnu in lopatica.  Tudi grafiko in akvarele je obvladal,  in kot ljubitelj narave je z  ilustracijami opremljal planinske priročnike.

Na otvoritvi razstave sta njegovo delo in osebnost predstavila prijatelj gunceljčan akad. slikar Danilo Cedilnik Den in ljubiteljski slikar g. Bogdan Breznik, član likovnega društva UKC Lj. In Medicinske fakultete.

S klavirskim duom sta otvoritev popestrili učenki 5. razreda Glasbene šole Matije Tomca iz Zavoda Sv. Stanislava v Šentvidu Manca Kermavt in Pelagija Osterman z mentorico prof. Matejo Valič Presetnik.