Tradicionalni velikonočni ponedeljek s festivalom aleluje je za nami! Tokrat je razstavljalo sedem pripravljalcev te posebne slovenske velikonočne jedi. V pokušino smo obiskovalci repine olupke lahko dobili z domačij, katerih ledinska imena so še vedno aktualna. To so Pr’ Jernejčk, Pr’ Zajc, Pr’ Kopač, Pr’ Nemc, Pr’ Mošenk’, razstavljali pa sta tudi družini Kopač in Konec. V društvu Blaž Potočnikova čitalnica smo veseli, da se še ohranja pripravljanje aleluje-repinih olupkov, katere namen je bil v preteklosti nasititi družinske člane, da niso potem pojedli preveč šunke in ostalih dobrot. Poleg tega pa so se repini olupki porabili, prav tako se je porabila tudi voda v kateri se je kuhalo suho meso. Jed aleluja pa naj bi naredila tudi oblogo v želodcu, da kasnejše jedi zanj niso bile preobremenjujoče. Hvala vsem razstavljalcem in obiskovalcem!
Nedavni komentarji